Een verdrietige en toch mooie dag

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 18:11

We hadden het hem beloofd... 

Wat je beloofd moet je doen bij Tiago. Hij vergeet het bijna nooit. 

We zouden als het mooi weer was, naar Bergklooster gaan; de begraafplaats in Zwolle waar twee huisgenoten van hem zijn begraven. 

Verdriet en ook hoop...

Bergklooster,  Tiago wees al vrij snel een oud graf aan, dat opviel doordat er een mooie ketting op paaltjes om de rustplaats heen was gehangen. 'Daar ligt mijn huisgenoot' zei hij. En even verderop , waar we mooie schalen met verse bloemen zagen,  daar lag volgens hem de andere huisgenoot. We hebben het bewust zo gelaten, we wisten niet waar ze echt begraven lagen. Hij kon op deze manier afscheid van ze nemen, en dat deed hij ook met een lief gebaar: naar het graf zwaaien met de woorden: 'Dag lieve huisgenoot van mij.'

                                        * * *

Toen heb ik hem herinnerd aan iets dat hij onlangs zelf verteld had aan een begeleider. "Oma Benny (zij is ook overleden)  maakt een kopje thee voor de huisgenoot van Tiago." Of hij dit gedroomd heeft of zelf bedacht of misschien heeft gezien, ik weet het niet. Maar het was wel opvallend dat hij dit zei. Hij zei ook eens, toen ineens de zon ging schijnen: "Kijk, 'huisgenote'  heeft het licht aan gedaan!" 

                                      *** 

Daarna gingen we met de rolstoelfiets van Frion, weer terug naar huis.

Weg van deze verdrietige plek, die tegelijkertijd echt heel mooi is, heel eenvoudig en en ook heel vredig aan doet. 

En toen naar huis...

Eenmaal thuis en lekker buiten in de tuin, ging de tuindeur open en dicht, en weer open en dicht en zo nog een paar keer. Daar kwamen ze binnendruppelen. Onze kleinkinderen die al zelfstandig naar opa en oma mochten fietsen en naar hun oom Tiago. Ook  Anne en Mirjam, en Floor en Henri. We kregen een heerlijke middag samen.

Tiago was wel moe, maar ik schat het toch zo in dat hij hier echt van genoot. 

En wij niet minder!!!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Siemie
een jaar geleden

Lieve Tiago!

Je bent samen met Papa en Mama naar de begraafplaats geweest, waar twee van je huisgenoten begraven liggen.
Jullie vonden hun grafjes. Zo kom je afscheid van ze nemen en nog even naar ze zwaaien. Wat zal dat fijn zijn geweest, ze hebben daar een mooi plekje.

En daarna gezellig in de tuin zitten met je broer, zus, nichtjes, neefjes, schoonzus en zwager......

Veel lieve groeten van Siemie